Nám to nešnekuje

Miluji problémy, které se vyřeší rychle.

Občas se totiž stane nehoda. A občas nebývá jednoduché ji dohledat. A co se stane, když se (jak už to tak bývá) musí odstavit vstřikolis, abyste vyřešili potíže na formě, na stroji, na přívodech, vždyť to znáte….. Záleží na tom, kolik toho má seřizovač naloženo, a jak dobře odhadne délku úpravy. Protože kdo si klade otázku, co se stane s materiálem v násypce během odstavení stroje?

Stačí totiž zapomenout sundat teplotu na vstřikovací/plastikační jednotce, v násypce mít teplotně citlivější materiál, oprava/úprava se protáhne a překvapení je na světě. Pokud toho má seřizovač za krkem hodně (a to bývá standardní a často), pak se takové opomenutí prostě stane.

Každý stroj, stejně jako slušná řídící jednotka má dvě nastavení teploty. Označení bývá trochu tajemné SP1 a SP2. Tedy Set Point, v překladu bod nastavení (nastavovací bod). Na SP1 se vyrábí a druhý přepínač slouží právě na jednoduchá (jeden klik) nastavení celkové teploty směrem dolů. Obě hodnoty lze nastavit a co je důležitější – používat.

Tím získáte delší životnost taveniny okolo šneku. Prostě nebude tak tepelně namáhaný a vy získáte čas, na důkladné vyřešení důvodů, které vedli k odstavení stroje. Bez stresu z degradace taveniny.

No a když tajemný cizinec „to sa samo“ nebo ten druhý „ono se to“ zapomene?

Tak to může skončit například takto:

Kus spečeného plastu pod násypkou byl objeven rychle, přes jeho odpor byl vytažena stroj se rozjel. Děkujeme za povolení sdílet a těšíme se na další jednoduché opravy.

Poučení z krizového vývoje: Pokud máte pocit, že stroj nešnekuje jak by měl, zkuste se podívat do násypky směrem ke šneku. Jak vidíte, nebudete první, kdo bude lovit přepálený kus bránící vstupu materiálu do podávací zóny šneku. A budťe v klidu. Určitě nebudte ani poslední.

Pokud máte podobný zážitek, podělte se snámi. Společně budeme chytřejší. Pište nám sem.