Opravy nástrojů a forem navařováním metodou TTW od firmy Indsatsen

Dosud známé a běžně používané metody opravování forem a nástrojů navařováním, jako je navařování plazmou, WIG – navařování wolframovou elektrodou v ochranné atmosféře
argonu, MIG/MAG, impulzní mikronavařování (plátkování), jsou sice velkým přínosem při opravách, přesto se u nich potýkáme s výraznými nedostatky.

Energie přiváděná k opravovanému místu bývá často pro jemné a precizní opravy příliš vysoká, dochází ke značnému zahřívání návaru a jeho okolí, což se následně projevuje zapálením a změnou struktury a tím i metalurgických vlastností původního materiálu v oblasti návaru. Následkem je křehnutí a nezřídka i změna tvaru opravovaného místa. Problém často bývá
i v možnosti nanést omezený počet návarových vrstev a dále ve špatné přístupnosti opravovaného místa, což ovlivňuje kvalitu provaření a spojení navařovacího a základního materiálu.
Při navařování elektrickým obloukem dosahuje teplota v místě navařování až 500 °C, a i když se od bodu návaru do okolí citelně snižuje, tepelné vlivy se projevují až 15 mm od tohoto bodu. Při navařování laserem se materiál taví absorpcí a vedením tepla, vyvolaného laserovým svazkem. U laserového navařování je teplota v bodě návaru cca 36 °C a nezasahuje dále než 1,5 mm od návaru, což je problematické pro pevnost spojení a promíchání navařované vrstvy s podkladem.

V praxi se u forem po opravách těmito technologiemi často následně vyskytují praskliny na opravených tvarech a/nebo se celý navařený tvar odlomí.

Mikropulsní TTW navařování Indsatsen

Při dodržení správné technologie a vhodného přídavného materiálu se mikropulsní TTW navařování řadí v úspěšnosti hned vedle laserového navařování; navíc však nabízí maximální možnou pevnost a trvanlivost návarů. Touto technologií lze uhlíkovou ocel nejen úspěšně navařovat, ale také při použití odpovídajícího přídavného materiálu zvyšovat její životnost.
Proces TTW navařování je rychlý a spolehlivý a nízké přídavky na obrobení zaručují úsporu nákladů na opracování renovovaného dílu. Metoda TTW navařování patří k nejméně destruktivním opravám forem, razníků, razidel atd. ze všech možných dostupných technologií. TTW návar vzniká v důsledku působení mikropulsního elektrického oblouku na materiál,
který se nataví a do místa natavení se přidáním přídavného materiálu vytvoří návar. Díky malému teplenému ovlivnění lze metodou TTW navařovat velmi jemné detaily a drobné součásti, aniž by se součást zdeformovala či poškodila.

Výhody TTW navařování
  • Minimální tepelné ovlivnění součásti
  • Materiál není třeba předehřívat
  • Široké spektrum kompatibilních materiálů, včetně slitin hliníku, bronzu a litiny (ampco)
  • Nedochází k deformaci součásti vlivem teploty
  • Vysoká flexibilita a opakovatelnost
  • Snadná manipulace, mobilita a rychlost procesu
  • Pomocí přídavných materiálů lze ovlivňovat budoucí složení návaru a jeho povrchovou kvalitu
  • Minimální poréznost návaru a s tím související dobrá leštitelnost a shodná barva s opravovaným základem
  • Nepotřebujete svářecí průkaz

Všude tam, kde potřebujeme při opravách či technologických změnách při výrobě forem použít navaření přídavného materiálu a zároveň je žádoucí okolí sváru jen mírně tepelně zatížit, tak v ten okamžik můžeme využít metodu TTW navařování a taky sortiment návarových materiálů od firmy Indsatsen.

Vlastnosti těchto návarových materiálů byly důkladně prověřeny každodenní praxí v nástrojárnách v Německu, zemích Beneluxu a dále ve Švédsku a Dánsku. Našim zákazníkům proto
můžeme v součinnosti s výrobcem nabídnout významné technické poradenství při řešení jejich problémů.

Praktická realizace oprav
Obr.1: Vada tvaru před opravou metodou TTW
Obr. 2: Navaření stěny metodou TTW
Obr. 3: Finální fáze rekonstrukce stěny tvaru po opracování

Vybrané produkty Tracytec pro mikropulsní navařování od firmy Indsatsen A.p.S. budou k vidění na stánku JAN SVOBODA s.r.o. na MSV 2024, který se koná ve dnech 8.-11.10. 2024.
KOMPLETNÍ KATALOG PRODUKTŮ TRACYTEC – První volba pro chytré opravy forem
www.jansvoboda.cz