Se závitem, nebo bez závitu?

Tato zdánlivě jednoduchá otázka výrazně ovlivňuje ekonomický chod nástrojáren. Abychom na ni dokázali relevantně odpovědět, musíme vědět, kolik závitů nástrojárna vyrobí za rok. Ne všechny závity na formě jsou totiž nutné a potřebné.

Typický příklad představují závity pro vrtání chlazení. Ty se musí nejprve vyřezat, a to ještě před tepelnou úpravou. Poté je třeba našroubovat zátky. A velmi často se stává, že se tyto zátky musí navíc přetěsnit, protože ať děláte, co děláte, standardní závitové zátky zkrátka napoprvé netěsní. A někdy se také závity zapomenou vyřezat pře kalením, případně je otvor o kousek větší, než by bylo potřeba…

Při rozhovorech s nástrojárnami slýcháme stále stejné stesky: 40-50 % zátek musíme přetěsňovat (čest výjimkám).

Firma JAN SVOBODA se již před lety rozhodla, že bude podporovat progresivní nástrojárny, které chtějí zlevňovat svou výrobu cestou zkracování doby doby výroby formy.. Do svého portfolia proto zahrnula bezzávitové zátky, které se aplikují do otvoru od vrtáku. Tyto bezzávitové zátky se dodávají s průměrem od 5 mm až do 25 mm. Pro zájemce se vyrábí i speciály na míru s průměry 30 mm a 35 mm.

Výhodou systému jsou dvě rozměrové řady. První volbou je standardní série typu F, která se vkládá do otvoru s „celým“ průměrem. Tedy 5, 6, 7, 8, 10, 11, 12, 14, 15, 16, 18, 19, 20, a 25 mm. Tolerance dosahuje až +0,1 mm a u větších zátek až +0,2 mm.

Co však dělat v případě, že je otvor po vrtáku větší? Rozuměj, rozhozená tolerance a otvor je příliš velký. Žádný problém: Pro tyto případy je k dispozici korekční sada (bez označení „F“). Nepovedený otvor (o 0,5 mm) jednoduše zvětšíte do potřebné hloubky (viz katalog) a aplikujete korekční zátku.

Zátky doplňuje dvoukroužkový systém těsnění. První kroužek, který se dostane do kontaktu s chladicí kapalinou, je standardně vitonový v HV kvalitě, s vysokou tepelnou odolností. Kroužek se při aplikaci roztáhne a utěsní i volnější průměry. Dotyk těsnicí plochy na stěny otvoru je u běžných rozměrů (6/8 mm) přes 2 mm těsnicí plochy.

Druhý kroužek je kovový a při aplikaci přesně zapadne od drážky, kde drží axiální tlak.

Testování zátek proběhlo za vysokých tlaků, proto je zde garantována odolnost vůči tlaku až 100 barů. Hlavní šroub zátek je vyroben z nerezu.

FAQ:

  1. Co se stane, když zapomenu udělat drážku pro kovový kroužek před tepelnou úpravou desky?
    Odpověď: Nic se neděje, pro tento případ jsou k dispozici tvrdokovové nože, které dokáží udělat lehký zápich pro kovový kroužek i do kaleného materiálu.
  2. Musí být tato drážka vyrobena?
    Odpověď: Zátky budou držet i bez ní, to je vyzkoušená pravda. V zájmu bezpečného provozu byste však drážku určitě udělat měli. Její výroba Vám na ruční vrtačce zabere cca 0,5 minuty včetně aplikace zátky.
  3. Opravdu tyto zátky netečou?
    Odpověď: Při správně provedené aplikaci zátky opravdu drží a těsní. Pokud chcete mít jistotu, že máte vše správně vyrobeno, lze pořídit kontrolní přípravek pro ověření velikosti otvoru a drážky.
  4. Jaké teploty tyto zátky snesou?
    Odpověď: Zátky jsou z nerezu, takže snesou hodně 🙂 Standardní těsnění je z vitonu, který má zaručené vlastnosti do 150 °C. V případě zájmu lze dodat těsnění s odolností do 220 °C (teplotní špička až 270 °C), případně zátky pro těsnění páry.
  5. Jak složitá je demontáž zátky a opakovaná montáž při čištění?
    Odpověď: Díky tomu, že chladicí kapalina se nedostane za těsnicí kroužek a zátka je díky drážce vždy ve stejné poloze, je možné zátky opakovaně vyjmout a vložit nazpět. Nerezové tělo zajišťuje dlouhou životnost zátek.
  6. Jaké je potřeba nářadí pro první aplikaci (nástrojárna)?
    Odpověď: Stejně jako na zatloukání hřebíků potřebujete kladivo, i zátky vyžadují aplikační nářadí. Toto nářadí se dodává v různých setech (větší set pokrývající více průměrů zátek je levnější). Sada obsahuje vnější šestihran, vnitřní T-klíč a drážkovací nástroj.
  7. Jaké nářadí potřebuje lisovna?
    Odpověď: Lisovně stačí vnější šestihran a vnitřní T-klíč.
  8. OK, a kolik to stojí?
    Odpověď: Všechny kalkulace, které jsme s klienty dělali se stopkami v rukou, ukázaly, že použití bezzávitových zátek Balzi je levnější, než aplikace standardní závitové zátky.