Jaká je cena formy?

Cena je jen číslo. Číslo samo o sobě nikomu nic neřekne. Proto firma JAN SVOBODA přináší kvalitní polotovary pro formy na plasty, jako jsou trysky, chlazení, hydraulické válce a další díly. Jak je vidět v následující tabulce, kvalitní vstupy se nijak zvlášť nepromítnou do ceny finálního dílu, a naopak nekvalitní díly se podstatně promítnou do ceny údržby, ergo do ceny dílů.

Proč tomu tak je? Protože základní odpověď na otázku „Kolik stojí forma?“ zní:

Cena formy je známa až ve chvíli, kdy jde do šrotu.

konference Formy a plasty – rok 2013, přednáška „Moderní přístup k plánování výroby“

Do doby, než formu odepíši (odvezu do šrotu), není možné cokoliv vědět o ceně formy. O tom, jak moc nesmyslá jsou občas jednání o ceně formy, vypovídá následující tabulka:

PROVEDENÍ formycena formyodhadovaná cena dílureálná cena dílu
TOP kvalita, oversize forma, která se nebude deformovat. Dlouhá životnost, minimalizovaná náklady na údržbu. PROVEDENÍ JAN SVOBODA21.000 EUR0,089 EUR0,089EUR
Standardní provedení, solidní kvalita, menší forma, nutná lepší údržba18.600 EUR0,0877 EURnevíme, forma nebyla vyrobena
Levná forma. Měké tvry, garance životnosti 0 – jinak řečeno „noční můra údržby“ 16.000EUR0,0865 EUR0,092 EUR

Všimli jste si, jak minimálně se cena formy promítla do odhadované ceny plastového výstřiku? A ruku na srdce: se kterou formou budete mít více problémů? I proto se vyplatí připlatit si například za horké trysky snižující vstřikovací tlaky, které nezamrzají a netahají vlasy. Změna ceny dílu je totiž až na třetím desetinném místě, tedy tisíciny eura. Tedy v korunách českých je to 0,1 Kč!

Jistě. Ekonomové namítnou, že milion dílů krát 0,1 kč je sto tisíc. Ovšem ekonom se velmi často nepodívá na druhou stranu rovnice, kde je rychlost výroby (tedy cyklový čas) a – i tady prosím ruku na srdce a opravdu čestně – kdo si počítá zpětně cenu formy včetně údržby, a třeba vícenákladů za taxík, jen aby se nezastavila automobilka? Nebo třeba, kdo si počítá, kolik ho stojí vyšší zmetkovitost? Nebo … však to znáte.

Za dobu své existencefirma JAN SVOBODA potkala různé projekty. Občas se nám stalo, že jsme měli možnost komparovat dvě rozdílné verze formy a to v kontextu výše uvedené tabulky.

Firma „standardní“ si zvolila levnou (nejlevnější variantu). Důvod byl jednoduchý. Znali problematiku, znali řešení problémů a byly zvyklí si tyto problémy řešit.
Firma „inovativní“ se nechala přesvědčit, že vyšší cena formy se jí vyplatí.

Inovativní firma použila oproti běžným dílům „plovoucí“ horké trysky. Namísto šikmých kolíků využila hydraulické válce Vega. Chlazení bylo optimalizováno pomocí spirálových přepážek Balzi.

Pokračování bylo stejně jednoduché, jako logické. Firma „standardní“ se sice dokázala (relativně jednoduše) vypořádat s problémy, které nastaly, protože je opravdu znala a věděla, jak je řešit. Ovšem kvalita dílů a hlavně nerovnoměrné dodávky (forma se vždycky porouchala, když byla na vstřikolisu) vedly k tomu, že „inovativní“ firma velmi rychle převzala pozici hlavního, primárního dodavatele. Stabilní výroba, vysoká kvalita a rovnoměrnost kvality se velmi rychle projevila.

Po několika letech, když jsme s oběma firmami hovořili o tomto projektu a vzpomínali na jeho start, se „standardní firma“ přiznala, že na projektu prodělala kalhoty, zatímco „inovativní firma“ si projekt pochvalovala jako výdělečný. Viz poslední sloupček tabulky „reálná cena dílu“.

Chcete vědět víc? Napište nám Váš dotaz:

P.S. Jistě. Známe situaci na trhu. Tlak na cenu formy, zvláště od velkých hráčů je enormní. A proto píšeme tento optimictický, nachytřovací, technický blog. Abychom společně měli argumenty, která umožní udržet práci u nás a abychom mohli vyrábět kvalitní formy co možná bez nesmyslných cenových kompromisů.

Motivační otázka: Co by pro Vás (osobně) znamenalo, kdybyste mohli vyrábět na poprvé, správně, dobře, kvalitně a bez zbytečných stresů „co se vysype“?

Na okraj: tímto děkujeme za možnost ukázat reálné náklady i když v anonymizované formě. Vážíme se toho, že naše firmy spolupracují a jsou ochotny sdílet know-how a zkušenosti.