Káva pro vstřikovny plastů

Ne všechno se točí okolo techniky a technologie. Proto jsme pro Vás našli a společně s firmou MotMot připravili speciální blend kávy, která je určená pro práci ve vstřikovnách. Zpříjemněte si práci na lisovně kvalitní kávou RubyBlend. Protože to známe všichni. Dlouhá šichta, přehršel požadavků a únava je občas značná. Proto jsme na vstřikovnách plastů otestovali kávu s 20% robusty, která příjemně „nakopne do života“ a udrží seřizovače a pracovníky lisoven svěží.

Směs. Slovo, které nemá příliš dobrou reputaci, protože si nemůžete být jistí, co všechno obsahuje. Všeobecně panuje dojem, že se do směsí káv používají méně kvalitní zrna nebo zbylé a staré suroviny. „To může platit pro některé supermarketové kávy, kde hraje větší roli kvantita než kvalita. U nás je to ale přesně naopak. Do našich blendů, jak kávové směsi nazýváme, vždy pečlivě vybírám každou kávu a ladím její chuťový profil do výsledné symfonie chuti celého blendu,“ vysvětlil hlavní pražič Pavel. Pro směs Ruby Blend zvolil výběrovou arabiku z Brazílie a kvalitní robustu z Vietnamu.

„Díky příjemné zemitosti a krásně plné barvě jsem směs pojmenoval Ruby Blend, tedy rubínová směs. Za sytou barvu této kávy vděčíme především robustě, která tvoří zhruba 20% směsi“, říká Pavel Haninec, hlavní pražič a tvůrce Ruby Blendu.

Robusta nebo arabika? A je dobré je míchat dohromady?

Káva, kterou pijeme, je vlastně výluh z rozemletých pecek kávovníku. Rod kávovníku má asi sto druhů, k výrobě kávy-nápoje se hodí pouze tři z nich, kávovník arabský, statný neboli robusta, a velmi málo rozšířený kávovník liberijský. Pokud mluvíme o výběrové kávě, jde vždy o plody a pecky kávovníku arabského, tedy arabiky. Ta tvoří asi 60-70 procent celosvětové produkce. V porovnání s robustou je kvalitnější, ale náročnější na pěstování, vyžaduje pečlivé stínění, vysokou vlhkost, pravidelné srážky a daří se jí ve vyšší nadmořské výšce.

Naproti tomu robusta roste v nižších nadmořských výškách, vyžaduje teplejší klima, snese i přímé slunce a je mnohem odolnější vůči nemocem a škůdcům. Chuť robusty je velmi specifická a šálek připravený pouze z robusty od arabiky rozezná i naprostý laik. Je typicky zemitá, velmi drsná a výrazně hořká také kvůli vyššímu obsahu kofeinu, někdy i třikrát více než obsahuje arabika.

„Naše brazilská arabika je jemná, má příjemné tělo bez kyselých podtónů a lehkou sladkost v dochuti. Robusta, kterou si necháváme vozit z Vietnamu, se vyznačuje typickou zemitou chutí a vyšším obsahem kofeinu. Obě kávy se výborně doplňují,“ popsal Ruby Blend pražič Pavel

Robusta, která je součástí směsi, obsahuje více kofeinu než běžná arabika. Obsah kofeinu je často 2-3 násobný oproti arabice. Díky tomu je směs silnější, aromatičtější a více povzbudí pro náročnou práci ve vstřikovnách. Tam, kde je zapotřebí preciznosti, rychlosti a vysokého výkonu.

Více informací najdete na webu Brněnského starupu MotMot